,

Lad en drone komme med hjertestarteren

I disse dage, er der meget snak om, hvor vigtigt det er, at have en hjertestarter ved hånden, da rigtig mange dødsfald skyldes hjertestop. Derfor er antallet af hjertestartere også steget markant landet over – det kan dog være lidt mere problematisk i udkantsdanmark, hvor der typisk er længere mellem tingene. Derfor vil forskere sætte droner ind, som kan komme med bringe hjertestartere til folk i nød.

Eksperimentet sker på Nordfyn

På Nordfyn en en række forskere og borgere gået sammen om, at få projektet på benene. Lige nu bliver dronerne testet, ved at flyve med hjertestartere henover en golfbane. Der er dog stadig et stykke vej, før vi kommer til at se dronerne i aktion i offentligt luftrum.

Hjertestarterforeningerne ønsker projektet søsat i løbet af 2019, mens forskerne skyder tidshorisonten for hjertestarterdronerne til at blive en realitet inden for de næste 5-10 år. Hvilket formentlige også skyldes, at vi har stramme droneregler i Danmark, som kan komplicere processen.

Flere og flere droner redder liv

Vi har tidligere beskrevet, hvordan droner kan benyttes i forskellige sammenhæng til at redde liv. Der er beredskabsdroner, eftersøgningsdroner og i nær fremtid hjertestarterdroner. Det er en god udviklingen, som dog kræver at lovgivningen omkring flyvning med droner følger med, for at vi kan udnytte teknologien fuldt ud.

Hvert år falder 3.500 danskere om pga. hjertestop – og man vil derfor kunne redde mange liv, hvis disse droner bliver indsat.

Hjertestarterdrone bliver testet i andre lande

Danmark er ikke ligefrem et forgangsland, når det kommer til at benytte droner i det offentlige, netop grundet de stramme regler omkring droneflyvning. I lande hvor reglerne er mindre strikse, har man testet brugen af hjertestarterdrone. Et eksempel herpå er Sverige.

Hos Dromag er vi overbevist om, at vi i Danmark ligeledes bør gøre mere, for at droner kan bruges i offentligt luftrum, til gode formål såsom at redde liv.

Se i videoen herunder, hvordan en drone kan benyttes til at levere en hjertestarter:

Jeg har gennem de seneste år fulgt tæt med i droneindustrien og dens udvikling. Jeg synes at det er super spændende at se, hvordan dronerne i et bredere og bredere omfang, kan være med til at effektivisere vores hverdag.