Har du hørt om undervandsdroner? De findes!

Vi har tidligere været inde på, hvordan det er blevet muligt, at tage en kandidat i avanceret robotteknologi og droneteknologi på universitet. Nu er dronerne nået ud til andre skoler – nemlig erhvervsskolerne.

I forrige uge kæmpede elever fra forskellige skoler, om at bygge den bedste drone, men der er ikke tale om enhver drone – det er en undervandsdrone.

Droneræs under vandet

Hvordan bygger man lige den bedste undervandsdrone? Det er en spørgsmål der er svært at svare på, da det kan vurderes ud fra en masse forskellige parametre. Derfor har man valgt, at vinderen findes ved hjælp af et droneræs under vandet. Dermed er det ikke kun dronens evner som kommer i spil, men også dronepilotens.

Dysten mellem de forskellige undervandsdroner, sker langt hen af vejen på samme måde, som når vi ser droneræs i luften. Der bliver placeret nogle forhindringer/ringe, som dronerne skal passere på i den bedst mulige tid.

Stadig på forsøgsbasis

Indtil videre er tiltaget kun blevet indført på én enkelt erhvervsskole, hvor eleverne er blevet delt op i fem hold, som dermed kæmper om at bygge den ultimative undervandsdrone. Senere hen skal initiativet indføres på erhvervsskoler i hele Danmark.

Ideen med at indføre denne type konkurrencer, er at kombinere leg og læring, samtidig med at man håber på, at kunne vække elevernes interesse for robotteknologi kombineret med maritimt arbejde. Det vil sige, at man håber på at kunne få flere ‘undervands-håndværkere’ på sigt.

Hvad kan man bruge undervandsdroner til i praksis?

Det er naturligvis ikke planen, at undervandsdroner udelukkende bliver bygget til droneræs, de kan nemlig opfylde mange vigtige pligter. Først og fremmest kan man bruge undervandsdroner til at inspicere skibe, som ligger i havn. Det vil sige at dronerne tjekker om skibene er i ordentlig stand, hvis de ikke er, kan undervandsdronerne bruges til at vedligeholde skibsskrogene.

Undervandsdronerne kan bruges til samme formål, på andre monumenter og genstande, som er i kontakt med vand, såsom vindmøller, broer og boreplatforme. Vi bliver ved med at se, hvordan droner kan være behjælpelige – hvad tror du bliver det næste?