Droneordbog

Der findes mange begreber/udtryk, når det kommer til droner – og derfor får vi ofte spørgsmål omkring, hvad disse begreber egentlig dækker over. Har du eksempelvis siddet og tænkt: “Hvad betyder FPV?” – så har vi svaret til dig herunder i vores droneordbog.

A

Active Track

Her er tale om, når dronen er i stand til automatisk at følge dig, når du er aktiv. Dette kan eksempelvis være på en løbe- eller cykeltur.

AGL

AGL står for “Above Ground Level” og vil indikere, hvor højt dronen flyver.

C

Controller

En controller er en fysisk fjernbetjening, som du benytter til at flyve dronen.

D

DJI

DJI er en producent inden for droner, og de er nok blandt verdens mest kendte droneproducenter. DJI har blandt andet brillieret med populære droner som Phantom og Mavic.

Drone Race

Drone Race oversættes til droneræs, og er den sportsgren, hvor dronepiloter skal føre en drone gennem en konstrueret bane – hurtigst muligt.

Dronebevis

Dronebeviset er noget, man tager, hvis man ønsker at benytte sin drone til erhvervsmæssig brug. Uden et dronebevis, er blandt andet droneflyvning i bymæssige områder ikke lovligt.

Dronetegn

Dronetegnet er lovpligtigt at tage, hvis du ønsker at flyve med din drone på offentlige områder. Det er dog gratis og kan forholdsvist let erhverves online.

Droneregler

Er en række regler, som du skal overholde når du flyver med din drone.

Dronie

Udtrykket kommer fra ‘selfie’ – og er egentlig “bare”, når et selfie er taget ved hjælpe af en drone.

F

Fixed Wing

Dette er en type drone, der ikke ses så ofte, hvor dronen har fastmonterede vinger – og dermed ligner et ordinært fly meget mere.

Flyvetid

Dette er den estimerede tid, dronen kan flyve på en opladning.

Follow Me

Follow Me er en funktion, hvor dronen kan følge dig, uden du kontrollere den. Det kan eksempelvis benyttes til at optage dig selv, mens du udøver sport.

FPV

FPV står for “First Person View” og bruges ofte i forbindelse med FPV-briller, hvor dronepiloten ser det, som dronen filmer med sit kamera.

G

Gimbal

En gimbal er en anordning, man monterer på dronen, hvorefter kameraet monteres på denne gimbal. Den har så den funktion, at mindske rystelserne på de optagelser, dronen laver.

Goggles

Goggles er betegnelsen for de briller, man benytter, når man ser det, som dronen ser. Disse kaldes også for FPV-briller.

GPS

GPS står for Global Positioning System og benyttes i dronesammenhænge til at lokalisere dronen og for nogle droner kan den styres udelukkende med GPS-koordinater – disse kaldes for GPS-styrede droner

H

Hexacopter

En hexacopter er en drone, der styres af seks rotorer og dermed seks propeller.

HD

HD er en opløsning, som dronens kamera kan optage i. Optages der i HD, vil filmens opløsning være 1920 x 1080.

Headless Mode

Det betyder at du kan indstille dronen, så når du trykker “tilbage” på controlleren, vil det altid være tilbage mod dig, uanset hvilken vej dronen vender.

Hubsan

Hubsan er en producent af droner, der primært er kendt for at producere droner af en yderst god kvalitet til meget få penge. Hubsan-droner egner sig derfor rigtig godt til nybegyndere.

I

IP Rating

IP står for “Ingress Protection” og IP Rating bruges til at beskrive, hvordan en drones konstruktion er – og derfor hvor modstandsdygtig den er mod vand og støv.

M

mAh

mAh står for “Milliampere Hours” og bruges til at beskrive et batteris kapacitet. Det siger dog nødvendigvis ikke noget om selve flyvetiden, da den er afhængig af, hvor meget kraft dronen kræver (og hvordan den flyves). Står man dog med to batterier til den samme drone, hvor det ene har en højere mAh, burde dette batteri give en øget flyvetid.

O

Obstacle Avoidance

Begrebet “Obstacle Avoidance” er en funktion, som følger med en række moderne droner, hvor de automatisk kan styre uden om forhindringer – så dronen ikke kolliderer med en bygning, et træ eller lignende.

Octocopter

En octocopter er en drone, der flyver ved hjælp af otte propeller. Det er ofte nogle af de større droner, som benytter otte propeller, da det gør dronen i stand til at løfte større genstande.

P

Parrot

Parrot er en producent af droner, der bestemt har gjort sig bemærket med droner som Bebop, Mambo og Disco.

Pitch

Pitch er et udtryk for, at dronens front går op eller ned.

Q

Quadcopter

En quadcopter er en drone, hvor opdriften sker ved hjælp af fire propeller. Dette er uden tvivl den mest populære type drone.

R

Rækkevidde

Inden for droner er rækkevidde den afstand, som dronen kan flyve væk – inden den mister forbindelsen til fjernbetjeningen.

Return to Home

Er en funktion som de fleste nye droner har. Ved et enkelt tryk på en knap, flyver dronen automatisk tilbage til det punkt den lettede fra. Dette er især nyttigt, hvis dronen er ved at løbe tør for strøm.

Return to Boat

Ovenfor beskriver vi “Return to Home”, der husker dronens startplacering – og dermed har mulighed for at flyve tilbage hertil (med et enkelt klik på en knap). “Return to Boat”-funktionen er lavet ift. droner, der befinder sig på en båd, hvor det derfor ikke ville give mening at flyve tilbage til der, hvor den startede (da båden kan have flyttet sig). Med “Return to Boat” vil dronen flyve derhen, hvor fjernbetjeningen er.

RC

Står for Radio Controlled, hvilket størstedelen af droner er.

Roll

Dette er et udtryk for, når dronens “sider” gå op og ned.

S

Sport Mode

Med denne funktion frigiver du alle dronens kræfter på én gang og vil kunne komme op på topfart.

SwellPro

SwellPro er en producent af droner, som beskæftiger sig med at lave vandtætte droner.

T

Trim

Dette er en knap på controlleren, hvor du styrer “Pitch”, “Roll”, “Yaw” og “Throttle” for din drone – alle fire førnævnte ord kan selvfølgelig findes i denne ordbog.

Triocopter

Triocopter er en betegnelse for en drone, der flyver ved hjælp af tre propeller. Det er en sjældnere type drone, som primært ses i byg-selv-miljøet.

Tripod Mode

Her er der tale om en funktion hvor dronens tophastighed nedsættes til et ekstremt lavt niveau, derved kan du filme knivskarpt og tage ekstremt fokuserede billeder.

Throttle

Når dronen flyver i en lige linje op eller ned.

U

UAV

UAV står for Unmanned Aerial Vehicle og er en mere overordnet betegnelse, der dækker over droner. Det kan groft oversættes til ubemandet luftfartøj, hvilket jo også beskriver dronen ganske glimrende.

W

WiFi

WiFi kender vi som trådløst internet. Når man bruger udtrykket i droneregi, er det en drone, der bliver styret over WiFi. Her opretter dronen sit eget trådløse netværk, som man så logger på med sin telefon, hvorefter man kan styrer den.

Y

Yaw

Når dronen flyver i en lige linje fra side til side.

0-9

4K

4K benyttes til at beskrive kvalitet på det kamera, der sidder på dronen. Optager dronen i 4K, vil filmen komme ud i en opløsning der hedder 3840 x 2160px eller 4096 x 2160px.