Dronelevering er blevet en realitet på Island!

Det var blot et spørgsmål om tid, før at vi ville bevidne leverancer af produkter med drone, og nu er det blevet en realitet på Island. To islændinge har taget sagen i egen hånd i forbindelse med deres virksomhed Aha – nu har de fået tilladelse til at foretage leverancer med droner. Læs mere her!

Lander endnu ikke i kundens baghave

Selvom det nævnte firma har fået tilladelse til at lave leverancer til private, så lander dronen ikke just i baghaven. Som det ser ud nu, har de to islændinge som står bag Aha, endnu ikke fået tilladelse til at lande i folks baghaver. Dronerne leverer derimod til en specifik landingsplads, hvor der ikke færdes mennesker.

Selvom vi ikke er nået så langt, at der er tale om leverancer til privatadresser, er dette et stort fremskridt i industrien. Disse droner får nemlig lov til, at flyve over befolkede områder og styresystemet er tilmed automatiseret, med det formål at spare menneskelige ressourcer.

Miljøvenlighed i høj klasse

Levering med droner sparer os ikke kun for menneskelige ressourcer, som eksempelvis chauffører til alternative kurerfirmaer, tiltaget skåner nemlig også miljøet. En drone som flyver på strøm, udleder betydeligt mindre CO2, end en varevogn gør – desuden kan dronen komme hurtigere frem, da den flyver i lige luftlinje.

Aha sammenlignede den tid en levering vil tage for henholdsvis en bil og drone at foretage en leverance til en given position. Det tog bilen 20 minutter at nå frem, mens dronen kun skulle bruge 4 minutter – det siger lidt om potentialet.

Levering til døren inden for et år

De to islændinge som står bag Aha, har en målsætning om, at inden for det næste år, kan dronerne flyve til døren på Island. De kommer stadig ikke til at lande i baghaven – de sænker i stedet pakken ned ved leveringsstedet, fra ca. 20 meters højde.

Grunden til at idéen er at lade dronen svæve, mens pakken nedsænkes er til dels, at det forhindre modtageren af pakken i af pille ved dronen, ligeledes kan det være problematisk for dronen at lande og lette, hvis der er meget blæst. Derudover handler det blot om, at overbevise islændingene om, at droner i luftrummet er kommet for at blive.

Maron Kristofersson udtaler: “Det handler i meget høj grad om at vænne folk til tanken om, at der flyver droner rundt over byen. Vi er meget opmærksomme på at få befolkningen med os. De fleste ville nok blive forskrækkede i dag, hvis en drone fløj forbi deres vindue. Om et par år er det forhåbentlig så almindeligt, at vi kan udnytte potentialet til fulde” (kilde: Politiken.dk).

Jeg har gennem de seneste år fulgt tæt med i droneindustrien og dens udvikling. Jeg synes at det er super spændende at se, hvordan dronerne i et bredere og bredere omfang, kan være med til at effektivisere vores hverdag.