Debatindlæg: Må man anmelde andres droneflyvning?

Jeg stødte for nyligt på et Facebook-post, der skabte debat. Jeg vil hverken nævne navne eller påtale den konkrete case, men mit debatindlæg udspringer deraf, så muligvis kan du nikke genkendende til lidt af indholdet.

Jeg vil gerne tage det op, da jeg synes det er et interessant emne. Jeg håber, vi kan få vendt emnet på en ordentlig, velargumenteret måde.

Hvad er det helt konkret, at vi skal debattere?

Jo, jeg vil tage udgangspunkt i følgende scenarie. En dronefører optager en video for en kunde, hvor dronelovgivningen ikke er overholdt. En person (fremover kaldet anmelderen) vælger at fortælle kunden, at droneføreren ikke følger lovgivningen.

I føromtalte Facebook-post var der blandt størstedelen ingen tvivl. Anmelderen skulle ifølge debattørerne “skamme sig”, “finde sig noget bedre at tage sig til”, “stoppe med at være misundelig” og meget mere.

Lad os prøve med et konkret, fiktivt scenarie

For at sætte førhenværende situation i relief, kunne jeg godt tænke mig at bygge et fiktivt scenarie, som jeg vil bede dig have i tankerne – inden du stryger til tastaturet.

En dronefører skal optage en film for et legepladsfirma, mens dit barn er på legepladsen. Du bemærker, at dronen ikke er godkendt til at flyve over mennesker, og du er opmærksom på, at der er en sandsynlighed for (omend den er lille), at dronen falder ned og skader dit (eller en andens) barn.

Hvad ville du gøre?

Ville du stå og se til? Nej – du ville formentlig stryge til handling.

Her er dine handlingsmuligheder samt mit bud på hver deres udfald.

1. Du ringer til politiet

Det er måske dette man burde, når vi har en udøvende magt i samfundet. Jeg tror desværre ikke, politiets ressourcer strækker, og hvis de kommer ud, er det formentlig lang tid efter flyvningen er ophørt.

2. Du kan sige det til droneføreren

Det er en (meget) lille chance for, at droneføreren ikke ved, at det er ulovligt. Er der tale om erhvervsmæssig brug SKAL droneføreren have taget et dronebevis, og bør derfor være klar over alle gældende regler. Hvis droneføreren allerede er bekendt med reglerne, tror jeg udfaldet vil være, at droneføreren føler sig “sikker nok” på sin flyvning – og derfor ikke vil ændre noget.

3. Du kan sige det til legepladsfirmaet

Den sidste mulighed er en smule kontroversiel, men legepladsfirmaet ved muligvis slet ikke, at der er ved at blive foretaget en ulovlig, farlig filmning – som de sponsorer. Droner i erhvervslivet er stadig så nyt, at mange virksomheder ikke ved, hvad de skal kræve af et dronefirma. Derfor vil en meget sandsynlig reaktion være, at de vil finde nyt dronefirma, hvor reglerne overholdes – eller som minimum kræve, at deres nuværende strammer op.

Hvad ville jeg gøre?

Nu kommer min personlige holdning i spil, og med frygt for at blive uvenner med samtlige droneentusiaster må jeg erkende, at jeg potentielt kunne begå samtlige tre handlinger fra før. Jeg ville starte med at tage den med droneføreren, så ville jeg fortælle det til legepladsfirmaet og kun med en lille sandsynlighed fortælle det til politiet.

Branchen for erhvervsdroner er indbefattet af en masse regler, som gør det dyrere at foretage en droneoperation. Man kan være enig eller uenig med vigtigheden af dem, men det er nu engang de spilleregler, vi har.

Derfor vil det være unfair, hvis nogle ser let på disse, da de (potentielt set) vil kunne tilbyde dronejobbet billigere, og derfor have en konkurrencefordel baseret på deres ulovligheder.

“Don’t do the crime if you can’t do the time”

Et kendt engelsk citat som siger, at man ikke skal begå en forbrydelse, hvis man ikke kan håndtere straffen. Det er en ganske vidst en kliche, men meget sigende lige her.

Hvis du vælger at flyve ulovligt med din drone, må du være indstillet på, at du på et tidspunkt bliver taget med fingrene i kagedåsen – og har man tænkt sig at være fornærmet over det, kunne man jo have overholdt reglerne i første omgang.

Jeg har været tekniknørd fra barns ben, og dronerne blev så naturligt det næste step. Jeg nyder at følge den teknologiske udvikling, og jeg synes dronerne byder på tonsvis af spændende muligheder.