300 vognmænd opsagt. GLS indfører levering med droner

I går modtog over 300 vognmænd en trist nyhed. Sort på hvidt skulle det lyde, at de pr. 1. juli 2017 ikke længere kunne trække i den blå uniform. GLS har nemlig valgt at indføre et supplement til deres levering, som sker med droner.

Fragtgiganten har længe pønset på dette tiltag, men dansk lovgivning har, indtil nu, umuliggjort indføringen af dronerne i deres levering.

Ny dansk dronelov har gjort det muligt

D. 16. marts blev der vedtaget en ny lov vedrørende erhvervsmæssig brug af droner, og netop denne har muliggjort GLS’ vision om at foretage levering med droner – som de allerede gør i lande som Portugal, Schweiz og Frankrig.

“Det er dejligt, at Danmark går ind som forgangsland i Norden, når det kommer til droner i erhvervslivet”, udtaler Preben Schultz, der er kommunikationsansvarlig hos GLS, som fortsætter; “Hos GLS håber vi, at det vil åbne op for andre nordiske markeder som eksempelvis Sverige og Norge, hvor vi stadig er bremset af forældet lovgivning”.

Det er i første omgang provinserne, der skal forberede sig på at få pakken fløjet til hoveddøren, da det endnu ikke er muligt – eller lovligt – at gøre i tættere bebyggede områder med etage-ejendomme.

300 tabte arbejdspladser

Den teknologiske sejr bringer dog også nogle ofre med sig, da 300 vognmænd i går modtog en skriftlig opsigelse. Preben Schultz har udtalt, at de 300 vognmænd bliver erstattet af et team bestående af 20 Fleet Management Specialists og 120 specialbyggede droner, som er lavet i et samarbejde med den amerikanske tech-gigant, Flirtey, som har specialiseret sig i udvikling af droner til levering.

Selvom tabet af 280 danske arbejdspladser lyder dramatisk, ses der lyst på fremtiden hos GLS. Preben Schultz udtaler; “Robotteknologien vil tage nogle af de arbejdspladser, vi kender i dag, men den vil også bringe nye muligheder med sig. Der vil blive et markant større behov for udvikling af droner og software hertil, og vi er i Danmark nødt til at kunne omstille os til moderne teknologier, hvis vi fortsat ønsker at være forgangsland inden for udviklingen.”

GLS har ikke ønsket at udtale sig om, hvorvidt der er planer om yderligere implementering af droneteknologien – og om flere vognmænd skal frygte deres fremtidige tjans bag rattet. Preben udtaler dog slutteligt; “I sidste ende ønsker vi at skabe den bedste oplevelse for vores kunder – og når det i den forbindelse giver mening at indføre flere droner, vil vi selvfølgelig gøre det”.

 

Jeg har været tekniknørd fra barns ben, og dronerne blev så naturligt det næste step. Jeg nyder at følge den teknologiske udvikling, og jeg synes dronerne byder på tonsvis af spændende muligheder.