GPS-styrede droner

Når vi kigger på udviklingen inden for droner er GPS-styrede droner uden tvivl et af de punkter, hvor der kommer til at ske allermest. GPS-styrede droner giver nemlig mulighed for, at dronerne kan flyve på egen hånd, hvilket især gør dem attraktive inden for erhvervslivet.

 

Hvad står GPS for?

GPS er en amerikansk forkortelse for Global Position System, og er et system der bruges i nærmest alle moderne elektroniske apparater. Det bruges til at bestemme positionen på det elektroniske apparat, hvilket sker vha. satellitter.

Vi stiftede i første omgang virkelig kendskab til GPS, da der kom GPS-navigationsanlæg til biler, der let kunne vise os vej fra A til B. Her kunne GPS-systemet sammenkobles med vejkort og planlægge den korteste rute.

Senere blev GPS dog integreret i langt flere enheder, og blev populært i smartphones, der bl.a. kunne overtage navigationsanlæggets rolle og vise vej fra A til B – både i bilen, på cyklen og til fods.

 

Muligheder med GPS-styrede droner

Når vi kigger på de GPS-styrede droner, er der rigtig mange formål, de kan tjene. Dette gør sig navnligt gældende i erhvervslivet, og herunder vil vi komme ind på nogle af disse.

GPS-styrede droner til pakkelevering

Et af de helt store markeder for GPS-styrede droner er pakkelevering, da dronerne vil kunne løse nogle logistikmæssige udfordringer. Her vil droner potentielt set i fremtiden kunne levere pakker i døgndrift – og være fremme med en pakke få timer efter bestilling.

Vi har allerede set UPS lave forsøg med GPS-styrede droner, som hjælper chaufføren med at levere nogle af de pakker, som skal ud til huse, der eksempelvis ligger for enden af stier, hvor chaufføren vil have svært ved at komme ind med bilen. Vi har også set GPS-styrerede droner hos Dominos, der arbejder på at implementere det verden over til levering af deres pizzaer.

GPS-styrede droner til shows

Når man laver store shows er der ofte brug for lys og rekvisitter, der kan bevæge sig, hvilket primært er blevet ved hjælp af håndkraft. Dette kan muligvis snart udskiftes vha. droner, der kan programmeres til at “flyve væk” med disse rekvisitter.

Vi har faktisk allerede set dette, da Super Bowl finale-show i 2017 bød på en formation af droner med lys i, som fløj  synkront ved hjælp af GPS, hvilket skabte et helt fantastisk syn – specielt da de mange droner tilsammen skabte det amerikanske flag.

GPS-styrede droner til politiarbejde

Når politiet eksempelvis skal gennemsøge et stort område for forsvundne personer, vil droner kunne hjælpe – da de vil kunne flyve henover områderne langt hurtigere, og de vil herefter kunne sende liveoptagelser tilbage til politiet, som kan holde øje med, om dronerne “ser noget”.

Droner vil også kunne være i at scanne jorden med bevægelses- og varmesensorer, som yderligere kan optimere eftersøgningsarbejdet yderligere.

GPS-styrede droner til kameraarbejde

Kameraføring er ofte sket med mennesker, kraner eller helikoptere, men her ser vi i større og større stil dronerne tage over, da de er meget mere fleksible i forhold til, hvor de kan flyve hen. Dronerne fylder nemlig ikke særlig meget, og kan derfor få nogle vinkler med, som man eksempelvis ikke ville kunne med en kran eller en helikopter.

Vi har eksempelvis allerede set droner brugt til at filme sportsevents som eksempelvis ved skiløb, hvor dronen er blevet sat til at følge skiløberen.

 

GPS-styrede droner til private

Herover nævner vi jo udelukkende GPS-styrede droner til erhvervsbrug, så man kunne jo spørge sig selv; findes det ikke til private? Det gør de i princippet, da mange droner (i den lidt dyrere ende af skalaen) kan flyve efter GPS-koordinater, men det er bare ikke så tit, det bliver brugt til selve flyvningen, da denne styres manuelt.

Dog bruges det eksempelvis til følgende:

“Return to Home”-funktion

Hvis ens drone har en “Return to Home”-funktion, vil dette foregå ved hjælp af et GPS-system, der kan huske, hvor basen en placeret og dermed får dronen til at flyve tilbage til præcis disse koordinater. En “Return to Home”-funktion bruges hvis dronen er ved at løbe tør for batteri. Så kan den GPS-styrede drone nemlig sørge for, at den ikke løber tør, før den er nået tilbage til basen.

“Follow Me”-funktion

En “Follow Me”-funktion er præcis, hvad ordet antyder. Dronen har mulighed for at følge dig, hvilket også sker vha. det indbyggede GPS-system. “Follow Me”-funktioner har gjort det muligt for droner af følge en person og filme vedkommende samtidigt. Dette har eksempelvis gjort det muligt for sportsudøvere at blive filmet uden at have en ekstra mand med på turen.

 

Hvad koster en GPS-styret drone?

Når vi kigger på prissætningen af de GPS-styrede droner svinger det meget, men det behøver ikke at være så dyrt, hvis man ønsker at anskaffe sig en af disse. Det findes i den billige ende af skalaen droner med indbygget GPS til omkring 500 kr.

Ønsker man derimod en GPS-styret drone af lidt bedre kvalitet – og hvor der er skruet lidt mere op for funktionerne – bør man investere på den gode side af 2.000 kr. Heroppe finder vi nemlig nogle af de mere kendte droneproducenter.

Skal man bruge dronen i erhvervsmæssige sammenhænge, bør man indstille sig på at bruge på den gode side af 10.000 kr. Her er det ofte uhyre vigtigt, at GPS-styringen er helt nøjagtigt, og at flyvningen sker fuldstændigt stabilt. Derudover er erhvervsdroner ofte også udstyret med en masse udstyr udover GPS-styringen, der gør dem i stand til at varetage den konkrete opgave.

 

Ønsker du at vide mere om GPS-styrede droner?

Så er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi sidder altid klar til at besvare spørgsmål inden for alle typer droner – selvfølgelig også de GPS-styrede droner. Så skriv endelig til os på info@dromag.dk, og vi vil vende tilbage så hurtigt som muligt med et svar på dit spørgsmål.

Skulle du have information omkring spændende brug af GPS-styrede droner eller nogle modeller af GPS-styrede droner, som vi ikke har nævnt her på siden, må du også meget gerne gøre os opmærksomme på det.